Wegańska zupa krem z dyni | proste gotowanie

października 23, 2017


Dziś mam dla Was spore odstępstwo od treści, które zazwyczaj tu Wam przekazuję. Trochę odpoczynku od mody i podróży nie zaszkodzi, więc dzisiaj przychodzę z prostym przepisem. Szef kuchni poleca wegańską zupę krem z dyni. Moje przepisy, które będę raz na jakiś czas przemycać będą proste - nawet dla takiego laika gotowania jak ja. 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy. Mogłabym je jeść codziennie! Zupy krem darzę sporą sympatią. Dziś pokażę Wam przepis na pyszny krem z dyni. Możecie zupę zrobić nawet dzień wcześniej - dzięki temu zaoszczędzicie sporo czasu.

Zupa idealnie nada się dla wegan. Nie ma w niej żadnego tłuszczu. Jest zdrowa, lekka i pożywna. 

Bez zbędnego przedłużania zapraszam po tajniki pysznego kremu!


Składniki:

1,5 l wody
1 dynia hokkaido (mała)
2 marchewki
1 pietruszka (duża)
1 cebula (duża)
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
odrobina pieprzu cayenne (do smaku)
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
bazylia, płatki migdałów do podania


Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i surową cebulę. Gotujemy.

W międzyczasie myjemy dynie, kroimy na ósemki (na 8 części w pionie tak jak cząstki pomarańczy). Wydrążamy nasiona, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Po lekkim przestudzeniu zdejmujemy z dyni skórę. Miąższ dyni wrzucamy do garnka - do wywaru warzywnego. Gotujemy do miękkości warzyw.

Całość blendujemy. Dodajemy resztę składników - przyprawy. Doprawiamy do smaku.

Serwujemy z listkiem bazylii i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (jeśli chcemy). Możemy też dodać grzanki lub groszki ptysiowe. Jeśli nie jesteście weganami, to możecie dodać łyżkę jogurtu naturalnego bądź śmietany.


Wegańska zupa krem z dyni





Jak widzicie przepis na zupę krem jest bardzo prosty. przygotujecie ja w krótkim czasie. Powyższe składniki starczą tak na 3 porcje zupy. 


Mam nadzieję, że spodobała Wam się lekka odmiana w tematyce wpisów. Sądzę, że warto raz na jakiś czas zrobić sobie i Wam czytelnikom przerwę od standardowych treści na moim blogu. Dajcie znać, czy chcecie takie przerywniki czy wolicie stricte modę, podróże i kosmetyki.

Liczę, że skorzystacie z mojego przepisu i jednego dnia będziecie zajadać się przepyszną zupą krem z dyni. Jesienną porą warto się na nią pokusić, bo dynia jest bardzo tania, więc to propozycja idealna także dla osób, które nie lubią dużo wydawać na jedzenie.

A Wy lubicie zupy krem? Jakie polecacie?





You Might Also Like

9 komentarze

  1. Uwielbiam zdrowe odżywianie i proszę o więcej fajnych , zdrowych przepisów. A takie sezonowe potrawy to jest cos co lubie najbardziej
    A kiedy widzi się takie zdjęcia kremu z dyni to je się oczami - zdjęcia cudne i bardzo bardzo apetyczne
    czekam na kolejne fajne i ciekawe a przed wszystkim proste przepisy i kulinarne ciekawostki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krem z dyni i właśnie dziś zamierzam robić <3 Dzięki za ten wpis! Obserwuję i zostanę z Tobą, bo blog jest świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, na dodatek uwielbiam curry!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda:)

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka


    https://hyggefotografia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń